MONTY HALL PROBLEMİ


    "Monty Hall Problemi", 1963 senesinde  ABD'de ilk defa yayınlanan Let's Make a Deal isimli yarışma programındaki katılımcıların karşısına çıkan olasılıkla ilişkili ünlü bir açmazdır. 


    Programın sonunda bir yarışmacı, sunucu Monty Hall ile birlikte 3 büyük kapının karşısında durur: 1 Numaralı Kapı, 2 Numaralı Kapı ve de 3 Numaralı Kapı. Kapılardan birinin ardında araba diğer ikisinde ise keçi vardır. 


    Yarışmacı Monty ile kapıların karşısında dururken arabayı kazandıracak kapıyı bulma şansı 3'te 1'dir. 

       Yarışmacı bir kapıyı seçtikten sonra Monty yarışmacının seçmemiş olduğu kapılardan birini açar ve her zaman keçilerden birini bize gösterir. Bu noktada Monty yarışmacıya seçimini değiştirmek isteyip istemediğini sorar: İlk olarak seçtiği kapalı kapıdan vazgeçip diğer kapalı kapıyı seçmeyi. 

Kararını değiştirmeli midir?




    Evet. Yarışmacının ilk seçimine sadık kalması durumunda 1/3, değiştirmesi durumunda ise 2/3 kazanma şansı bulunmaktadır. Anahtar nokta Monty Hall'un her kapının arkasında ne olduğunu bilmesinde yatmaktadır. Eğer yarışmacı 1 numaralı kapıyı seçerse ve ardında bir otomobil varsa; Monty o zaman bir keçiyi ortaya çıkarmak için 2 ya da 3 numaralı kapıdan herhangi birini açabilir. 

    Eğer yarışmacı 1 numaralı kapıyı seçerse ve araba 2 numaralı kapının ardında ise Monty 3 numaralı kapıyı açar. 

    Eğer yarışmacı 1 numaralı kapıyı seçerse ve araba 3 numaralı kapının ardında ise Monty 2 numaralı kapıyı açar. 

    Bir kapı açıldıktan sonra karar değiştirerek, yarışmacı bir yerine iki kapı seçme avantajından yararlanmış olur. Bu analizle ilgili siz de deneme yapmak isterseniz bu linkten oyunu oynayabilirsiniz. Ben makineye 1000 kez değiştir(switch), 1000 kez de sabit kal(stay) komutunu verdim. 

Kümülatif oranlar şu şekilde gerçekleşti : 

Switch = %68,

Stay = %32.




Veriyle kalın.✊










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Preprocessing için PCA( Principal Component Analysis) Kullanımı

Adversarial Validator

Makine Öğrenmesinde Değişken Seçimi